Erfgoed - Carl Devlies - Leuven - gemeenteraadsverkiezingen 2024
Erfgoed - Carl Devlies - Leuven - gemeenteraadsverkiezingen 2024

“Ik wil een knappe stad
waar moderne
architectuur
en erfgoed

hand in hand gaan.”

Wat doe ik vandaag?

Erfgoed vormt de kers op de taart van onze stad, maar ik steek het niet onder een stolp. Integendeel, door ons erfgoed slim te verweven in het moderne stadsweefsel gaat het verleden op in de toekomst en omgekeerd.

Leuven was deeerste ‘onroerenderfgoedgemeente’ en meteen ook toonaangevend. We hebben hard gewerkt om historische gebouwen te behouden en te restaureren en te met respect te  integreren in de de moderne stadsarchitectuur.

Ook onze wereldvermaarde kerken en abdijen zijn we volop aan het herstellen, kijk maar naar de gesaagde van de Sint-Pieterskerk, de Abdij van Vlierbeek met recente inhuldiging van de pandgang en het enorme restauratieproject van de Abdij van Park, waar bijvoorbeeld het Provisorenhuis een hedendaagse herbestemming kreeg.  

Hoe zie ik het morgen?

Ik wil nog verder gaan om onze verhalen levend te houden en erfgoed in ons dagelijkse leven op te nemen. Daarom wil ik

  • erfgoed voor iedereen toegankelijk maken. Dit betekent in de eerste plaats fysieke toegankelijkheid door historische gebouwen te moderniseren met respect voor hun geschiedenis. We willen dat iedereen, ongeacht mobiliteit, van ons erfgoed kan genieten.
  • technologische innovatie inzetten. Zo kunnen minder mobiele mensen en de rest van de wereld vanuit hun huiskamer van ons erfgoed genieten. Denk aan virtuele tours en interactieve apps die onze historische locaties tot leven brengen.
  • nauwere educatieve samenwerkingsverbanden bevorderen. We willen de banden met scholen en de universiteit versterken om onze jeugd bewust te maken van het belang van erfgoed en hen te betrekken bij het behoud ervan. Educatieve programma’s en projecten zullen hier een grote rol in spelen.
  • wedstrijden organiseren. Door competities en wedstrijden kunnen we niet alleen scholen, maar ook andere organisaties betrekken bij het architectuur- en erfgoedbeleid. Dit stimuleert creativiteit en betrokkenheid binnen de gemeenschap.
  • via een pragmatische aanpak de Leuvenaar helpen om de karakteristieke elementen van zijn bouwkundig erfgoed te behouden en tegelijk aan te passen aan de hedendaagse normen.
  • landschappelijk erfgoed verbinden en toegankelijk maken voor het publiek. We streven ernaar getuigenheuvels en parken zo veel mogelijk te verbinden en open te stellen, zoals het pas geopende Park de Bunswyck of de Keizersberg, die straks een uniek uitkijkpunt krijgt. Zo kan iedereen van deze natuurlijke schatten genieten.
  • innovatieve ontmoetingsplekken organiseren. Door herbestemming van erfgoed kunnen we unieke en inspirerende plekken creëren waar mensen samenkomen en genieten van cultuur en geschiedenis.
  • erfgoedbeleid uitbreiden naar de deelgemeenten. Erfgoed is niet alleen belangrijk in het stadscentrum, maar ook in de deelgemeenten. We willen ons beleid uitbreiden en ervoor zorgen dat ook deze gebieden hun historische waarde behouden en vieren.