stadsontwikkeling - Carl Devlies - Leuven - gemeenteraadsverkiezingen 2024

“Ik wil de stadsontwikkeling voortzetten en alle wijken opwaarderen door te investeren in aantrekkelijke woonvormen en groene ruimten.”

Wat doe ik vandaag?

De afgelopen decennia realiseerden we in Leuven heel wat nieuwe hotspots, telkens met respect voor de omgeving, groen en ons fraaie erfgoed. Geen wonder dat maar liefst 86% van de Leuvenaars tevreden is om hier te wonen – het hoogste tevredenheidspercentage van alle centrumsteden! Hét bewijs dat ons beleid direct bijdraagt aan onze levenskwaliteit.

Van de stationsomgeving tot de Vaartkom, van Hertogensite en Burenberg tot Philipssite, elk project is een stap in de goede richting waar groei en leefbaarheid hand in hand gaan. We zetten in op klimaatneutrale woonwijken, integreren water en groen in ons stadsbeeld en werken hard om van Leuven een plek te maken waar we graag thuiskomen.

Hoe zie ik het morgen?

Mijn hart ligt bij doordachte en visionaire stadsontwikkeling. Ik wil Leuven nog verfraaien, met aandacht voor iedereen, en samen bouwen aan een stad die niet alleen vandaag, maar ook morgen aantrekkelijk is!

  • Ik wil Leuven  transformeren tot een nog duurzamere, inclusievere en levendigere stad: Dit omvat het bevorderen van milieuvriendelijke initiatieven, het stimuleren van sociale inclusie en het versterken van de culturele en economische vitaliteit van onze stad.
  • Ik wil nog meer investeren in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame woonprojecten, de uitbreiding van parken en natuurgebieden, de implementatie  van technologieën voor stedelijke problemen en het creëren van levendige gemeenschappen met sterke verbindingen.
  • Zorgen voor goed bereikbare woon- en werkplekken via een netwerk aan mobiliteitsknooppunten: We zetten ons in voor efficiënte en milieuvriendelijke vervoersoplossingen die ervoor zorgen dat alle inwoners gemakkelijk toegang hebben tot werk, onderwijs en recreatie. Dit omvat het verbeteringen aan het openbaar vervoer, de uitbreiding van fietspaden en wandelroutes, en de ontwikkeling van strategische vervoershubs.
  • Zoveel mogelijk afblijven van open ruimte, die dient als ontmoetingsplekken, waterbuffer, het voorkomen van overstromingen en hitte-eilanden. Enkel voor economische speerpunten en hoger onderwijs zijn weloverwogen uitzonderingen mogelijk.
  • Uitrol van gestarte stadsontwikkeling, zoals de Podiumkunstenzaal, de heraanleg Vismarkt en Parking Benedenstad, Kern Heverlee, Ruelenspark, de universiteitscampus Redingensite, Wijgmaal, de ontwikkeling Vaartkom (Marie Thumas, Vaart West-Begaultlaan), Walden, Brabantse Wouden mét respect voor landbouw.
  • Blijvend voorwaarden opleggen aan ontwikkelaars. Ambtenaren van andere steden kunnen soms niet geloven welke compensaties wij hebben verkregen bij projecten zoals de Hertogensite of de Burenberg. Zonder eigenaar van de grond te zijn, hebben we ervoor gezorgd dat alle infrastructuur, zoals wegen, fietspaden,
    wandelpaden en parken op kosten van de ontwikkelaars werd aangelegd volgens onze
    voorschriften en vervolgens gratis aan de stad werd overgedragen. Daarbovenop troffen we
    met de ontwikkelaars ook afspraken rond het behoud van erfgoed, duurzaamheid én sociale
    woningen, evenals doelgroepwonen voor senioren of jongeren met een beperking, zoals het Honkhuis.

Onze visie voor de toekomst van Leuven is ambitieus, maar haalbaar. Samen kunnen we blijven bouwen aan een stad waar iedereen graag woont, werkt en leeft.